Adéla Zelenda Kupcová
Prague, Czech Republic

Putuji za učením na divoko! Cestuji na divoko: nezávisle, nízkonákladově, punkově! A víc, než všechna "must see" z průvodců mě zajímají lidé a to, co se od nich mohu naučit. Láká mě zejména život v tradičních kmenových společnostech a to, jak se učí a rozvíjí jejich děti - divožáci!

sledujte na facebooku
Instagram Feed
1
divopraxe recepty

RECEPT: Indonéské zeleninové satay: báječné špízy s arašídovou omáčkou

By on 1.8.2017

Indonéské satay působí po delším pobytu v zemi jako zjevení, spása. Konečně něco bez rýže!

A je příjemnou změnou jídelníčku i v Čechách. Navíc ničemu nevadí ani tehdy, pokud jste vegetarián, snažíte se jíst zdravě, hubnout, jíst méně sacharidů…prostě ideální multifunkční jídlo!
 .
.
Co budete potřebovat na „špízy“:
  • špejle 🙂
  • sladkou sojovou omáčku
  • tofu (jde to i bez něj)
  • zeleninu – je na vás, jakou máte k dispozici, níže uvádím tu, kterou používají Indonésané a která je zároveň snadno k sehnání v Česku
  • dýně
  • mrkev
  • cibule
  • paprika
  • čínské zelí
  • brambory
  • batáty
A co na arašídovou omáčku:
  • nesolené arašídy
  • červená cibule
  • chilli paprička
  • česnek
  • limetová nebo citronová šťáva
  • olej (v našich podmínkách ideálně olivový)
  • sladká sojová omáčka
  • voda
Jak na špízy: 
  • Zeleninu a tofu nakrájejte na středně velké kousky a napichujte na špejli. Špejle se satay se zeleninou plní jen do poloviny, Zbytek špejle se nechává prázdný.
  • Napíchané špízy osolte a polejte sladkou sojovou omáčkou a trochou oleje.
  • Dejte péct. |Samozřejmě nejchutnější satay je přímo z grilu na uhlí nebo ještě léte dřevo, ale dobře poslouží i trouba. Pečte, dokud zelenina není propečená tak, jak ji máte rádi.

Pokud dáváte přednost masu, tak samozřejmě můžete veškerou zeleninu nahradit třeba kuřecím masem. Koneckonců satay je původně masové jídlo, zeleninová verze je až jeho pozdější variantou.

Jak na arašídovou omáčku: 
  • Rozdrťte, rozmixujte arašídy na jemno. nedělejte z nich ale vyloženě pastu, ideální je, aby některé byly namleté cca jako když melete vlašáky na vánoční cukroví. A zároveň aby ve směsi zbylo i pár větších kousků. Rozmixované arašídy přesypejte do kastrůlku.
  • Poté rozmixujte do pasty červenou cibuli, česnek, chilli papričky (arašídová omáčka má být pálivá decentně, ne nějaký vypalovák), olej a sladkou sojovou omáčku.
  • Smíchejte s buráky a přidejte šťávu z citronu. Pokud je omáčka stále dost hustá, dořeďte vodou a olejem.
  • Poté omáčku zahřejte v kastrůlku, ale nevařte.
Servírování:
  • Hotové špízky vyskládejte na talíř, doplňte čerstvou zeleninou a zalijte arašídovou omáčkou.
TAGS
RELATED POSTS